گروه اقتصادی: وام 10 میلیون تومانی برای خرید کالای ایرانی، تسهیلات خرید خودرو و تسهیلات خرید کالاهای واسطهای آماده پرداخت شد. به گزارش «وطنامروز» دولت 2 هفته گذشته برای خروج اقتصاد از رکود از بسته پیشنهادیای رونمایی کرد که بر مبنای تحریک تقاضا بود. در این بسته به خودروسازان اجازه داده میشود تا سقف 25 میلیون تومان به خریداران وام دهند و بانکها باید با سود 14 درصد این مبلغ را به خودروسازان بدهند. همچنین قرار است کارت اعتباری 10 میلیون تومانی برای خرید کالاهای ایرانی به مردم اعطا شود. پرداخت تسهیلات برای خرید کالاهای واسطهای به تولیدکنندگان از جمله طرحهای این بسته است که رسانهها توجه چندانی به آن نکردهاند اما این میتواند برای تولیدکنندگان مهم باشد. بسیاری از کارشناسان اعتقاد دارند اجرای بسته خروج از رکود با وجود اینکه میتواند تقاضا را تا حدودی تحریک کند و انبارها را احتمالا خالی کند اما توانایی خارج کردن کل اقتصاد از رکود را ندارد. با این وجود دولتیها امیدوارند با ایجاد نشاط اقتصادی در بازار و آغاز روند رو به رشد تقاضا حتی این وضعیت، بعد از پایان مهلت 6ماهه بسته اقتصادی هم ادامه یابد؛ چیزی که اکثر کارشناسان با دیده تردید به آن مینگرند. دولت هنوز موفق نشده ساز و کارهای اجرای این بسته اقتصادی را نهایی کند اما ولیالله سیف، رئیسکل بانک مرکزی، رؤسا و مدیران اعتبارات بانکها را به خط کرد تا با تشریح وظایف بانک در قبال این بسته جزئیاتی هم از طرحهای دولت بگوید. رئیس کل بانک مرکزی با تاکید بر اینکه اجرای طرحهای بسته اقتصادی باید به نحوی باشد که هیچیک از اقشار جامعه احساس تبعیض نکنند، تسهیلات کالاهای واسطهای را یکی دیگر از حمایتهای بانکها از صنعت برشمرد. ولیالله سیف، رئیس کل بانک مرکزی در این جلسه با مهم دانستن نقش بانکها در خروج اقتصاد از رکود خواستار حرکت هماهنگ و همجهت بانکها در این مسیر شد و افزود: اجرای این طرحها باید به گونهای باشد که هیچ یک از اقشار جامعه احساس تبعیض نکنند و تمام سطوح جامعه از آن برخوردار شوند. سیف با برشمردن 3 محور کارت خرید کالای ایرانی، تسهیلات خرید خودرو و کالاهای واسطهای به عنوان برنامههای تعریف شده در این بسته گفت: سال گذشته با اولویت قرار دادن سرمایه در گردش واحدهای تولیدی، نظام بانکی توانست نقش مهمی درحرکت اقتصاد برای خروج از رکود داشته باشد و در این مرحله قصد داریم با تامین مالی خریداران و ایجاد تقاضا و تحریک تقاضا حرکتی را که شروع کرده بودیم، تکمیل کنیم. رئیس کل بانک مرکزی حمایت از تولیدکننده و صنعت داخلی را یکی از اولویتهای اقتصاد مقاومتی دانست و تصریح کرد: قصد داریم با ایجاد کارتهای خرید کالای ایرانی و با استفاده از تجارب موفق جهان و توان داخلی، چرخ اقتصاد را هم از ناحیه عرضه و هم از ناحیه تقاضا با سرعت بیشتر به گردش درآوریم.
رئیس شورای پول و اعتبار تسهیلات کالاهای واسطهای را یکی دیگر از حمایتهای بانکها از صنعت برشمرد و عنوان کرد: با همکاری وزارت صنعت، معدن و تجارت اقلام مورد نیاز تولیدکنندگان شناسایی شده و با شرایطی که اعلام میشود، در اختیار آنها قرار میگیرد. براساس تصمیم گرفته شده در تیم اقتصادی دولت، قرار است بسته اقتصادی دولت در بخش بانکی در نیمه اول آبانماه اعلام و پس از آن برای مدت 6 ماه به اجرا درآید. در حالی هنوز جزئیات کاملی از سیاست اعتباری بانک مرکزی برای تسهیلات 25 میلیون تومانی خرید خودرو اعلام نشده است که برآوردی از میزان اقساط و سود احتمالی پرداختی برای این وام حاکی از الزام دریافتکننده تسهیلات به بازپرداخت حدود 5/1 تا 2 برابری رقم دریافتی است. البته با توجه به وامهای موجود و میزان سودی که اخذ میشود این مبلغ سود طبیعی به نظر میرسد و حتی کمتر از نرخ معمول (سود بالای 20 درصدی) هم هست. در شرایطی به نظر میرسد وام 25 میلیون تومانی که اخیرا رئیس کل بانک مرکزی از آن به عنوان شرایط خاص برای خرید خودرو یاد کرده از نیمه دوم آبانماه برای فروش اقساطی در اختیار متقاضیان قرار گیرد که در مجموع با طول دوره و سود تعیین شده برای بازپرداخت، خریدار باید بیش از 40 میلیون تومان بابت دریافت این تسهیلات پرداخت کند. آنطور که سیف عنوان کرده این تسهیلات تا 80 درصد و حداکثر تا 25 میلیون تومان قیمت خودرو را تامین کرده و با دوره 7 ساله پرداخت میشود. اما موضوع اصلی به میزان سود برای بازپرداخت تسهیلات بازمیگردد. طبق گفته رئیس کل بانک مرکزی شرایط سود وام 25 میلیون تومانی به گونهای است که نرخ مورد نظر 16 درصد است که از طریق نمایندگیهای مجاز شرکتهای خودروساز اجرا میشود که اسناد ناشی از فروش توسط شرکت خودروساز با نرخ 16 درصد تنزیل و خریداری میشود. بانک مرکزی هم منابع لازم برای این تسهیلات را با نرخ 14 درصد تامین میکند.
بنابراین اگر در نهایت وام 25 میلیون تومانی با سود 16 درصد در اختیار خریدار قرار گیرد، وی باید در یک دوره 7 ساله هر ماه با پرداخت حدود 495 هزار تومان قسط، تسهیلات دریافتی را بازگرداند. در عین حال که وام 25 میلیون تومانی در پایان دوره با مجموع 7/41 میلیون تومان تسویه میشود. بر این اساس برای تسهیلات 25 میلیون تومانی باید حدود 17 میلیون تومان سود پرداخت شود.
ولی در سوی دیگر سود تسهیلات 25 میلیون تومانی این احتمال هر چند ضعیف نیز مطرح است که اگر سود ارائه شده به خودروساز 16درصد بود و قرار باشد که در نهایت تسهیلات با نرخ 21 درصد یعنی سود عقود مبادلهای به مشتری پرداخت شود آنگاه در یک دوره 7 ساله، خریدار باید ماهانه 570 هزار تومان قسط پرداخت کند. این در حالی است که با سود 21 درصد، وام 25 میلیون تومانی با مجموع حدود 48 میلیون تومان بازپرداخت خواهد شد. از این رو خریدار باید در ازای 25 میلیون تومان وام 23 میلیون تومان سود بپردازند. در عین حال طبق مصوبه اردیبهشت ماه امسال باید وام 15 میلیون تومانی فعلی خودرو با سود 21 درصد و مدت بازپرداخت 3 ساله در بانکها ارائه شود که البته بررسیها نشان میدهد این تسهیلات در تعداد کمی از بانکها و اغلب با سود 27 درصد قابل پرداخت است.