گروه اقتصادی: 70 درصد پوشاک کشور قاچاق است که بهطور عمده اجناس چینی و ترک بوده و از مرز ترکیه یا دوبی وارد کشور میشود. اکنون 9 هزار واحد فعال نساجی داریم و 5 هزار و 200 واحد هم در این سالها وام ارزی گرفتهاند. در 3 سال اخیر 14 هزار واحد صنعتی تعطیل شده و 2 هزار واحد به تملک بانکها درآمدهاند؛ اینها بخشی از اظهارات مسؤولان انجمن صنایع نساجی ایران در نشست خبری روز گذشته بود.
محمد مروجحسینی، رئیس هیأت مدیره انجمن صنایع نساجی ایران در این نشست با تصریح اینکه قاچاقچیان، صنعت نساجی کشور را نابود کردهاند درباره اختلاف آماری واردات پوشاک از ترکیه سخن گفت و افزود: در یک سال گذشته براساس آمار گمرک ایران میزان واردات از ترکیه 6 میلیون دلار بود اما گمرک ترکیه این میزان را 500 میلیون دلار اعلام کرده است. مروج حسینی با انتقاد از اجرای تعرفه ترجیحی میان ایران و ترکیه تصریح کرد: ای کاش این توافقنامه در شرایط متعادلتری به اجرا درمیآمد، چراکه در مدت اجرای آن، قاچاق پوشاک بیشتر شده است.
این عضو انجمن صنایع نساجی ایران در ادامه هشدار داد: ترکیه بهدلیل از دست دادن بازار سوریه و مصر برای بازار ایران دندان تیز کرده است. وی سپس به برنامه راهبردی وزارت صنعت، معدن و تجارت اشاره کرد که در ابتدا، صنعت نساجی در آن جایگاهی نداشته اما با پیگیریهای انجمن این صنعت مورد توجه قرار گرفته و وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز بر حمایت از آن تأکید کرده است. بهگفته وی، انجمن درصدد تهیه برنامه راهبردی صنعت نساجی است. رئیس هیأت مدیره انجمن صنایع نساجی ایران این صنعت را نیازمند سالانه 450 میلیون دلار سرمایهگذاری دانست و با بیان اینکه صنعت نساجی کمترین هزینه را در تولید اشتغال دارد، رقم اشتغالزایی برای هر فرد را 30 میلیون تومان اعلام کرد. مروجحسینی میزان اشتغالزایی مستقیم این صنعت را بالغ بر 300 هزار تن برشمرد و گفت: هماکنون تولیدکنندگان در بهترین شرایط میتوانند سالانه 800 میلیون مترمربع پارچه تولید کنند. وی با اشاره به کاهش 40 درصدی قدرت خرید مردم از ادامه رکود در این صنعت خبر داد و خاطر نشان کرد: اکنون بانکها در برابر صنعتنساجی عملکرد در شأن آن ندارند و ترجیح میدهند به برجسازی بپردازند و اگر هم تسهیلاتی میدهند ابتدا 30 درصد آن را بدون پرداخت سودی نزد خود به سپرده نگه میدارند و وامشان را با سود 21 درصد میدهند که با احتساب آن سپرده اجباری، رقم دریافتی سود وامها به 30 درصد میرسد. رئیس هیأت مدیره انجمن صنایع نساجی ایران تأکید کرد: در حال حاضر صنعت نساجی ایران کمترین بدهکار معوق به نظام بانکی را در میان صنایع و واحدهای تولید دارد. مروج حسینی با اشاره به اینکه از دی 1392 تا دی 1393 بالغ بر 3/24میلیارد دلار کالای چینی وارد کشور شده که 65 درصد بیشتر از مدت مشابه سال قبل آن بوده، گفت: ولی همین میزان کالا هم بهدلیل کاهش قدرت خرید مردم، مصرف نشده است. وی معتقد است امسال هم میزان واردات کاهش پیدا کرده یا با صادرات برابر خواهد شد، چراکه مردم توان مالی خرید ندارند. در ادامه این نشست محمدمهدی رئیسزاده، دبیر انجمن صنایع نساجی ایران با اشاره به اجرای غلط مالیات بر ارزش افزوده که به جای مصرفکننده از اصناف و تولیدکنندگان گرفته میشود از در دستور کار قرار گرفتن اصلاح قانون مشاغل سخت و زیانآور خبر داد. رئیسزاده با تصریح اینکه در شرایط رکود تورمی، رفتار سیاستمداران و سیاستگذاران باید به گونه دیگری باشد، افزود: در حال حاضر بر سر اجرای آییننامه تسویه بدهی ارزی تولیدکنندگان به نرخ 7/11/1390 و 3/7/1391 در بانکهای عامل رفاه، صادرات و ملت که آن زمان (سال1389) دولتی بوده و سپس خصوصی شدهاند، اختلافنظر وجود دارد و این بانکها حاضر به اجرای بخشنامه بانک مرکزی نیستند. وی از ارائه درخواست برای 6 ماهه کردن مدت زمان پرداخت رقم 25 درصد از سوی تولیدکنندگان خبر داد و تصریح کرد: اگرچه از نظر قانونی بانک مرکزی نمیتواند به بانکهای خصوصی تکلیف کند اما میتواند توصیهنامه بدهد تا آنها نیز مانند بانکهای دولتی با مشتریان دریافتکننده وامهای ارزی رفتار کنند.