دانش پورشفیعی: نمیتوان 70 سال تلاش اقتصادی، خیرخواهی و نیکوکاری فردی را در یک شب تجلیل و با نگارش یک گزارش بیان کرد اما شاید بشود به همین اندازه از او سپاسگزاری کرد اگرچه ناچیز است. شنبهشب گذشته طبقه دهم اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران میزبان برگزاری مراسم «گرامیداشت یک عمر فعالیت نیکوکارانه و اقتصادی حاجعلاء میرمحمدصادقی» بود که به ابتکار و اجرای اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران و بنیاد فرهنگی رفاه برگزار شد. غلامعلی حدادعادل، حجتالاسلام محمد محمدیگلپایگانی رئیس دفتر مقام معظم رهبری، محمد نهاوندیان رئیس دفتر رئیسجمهور و سرپرست نهاد ریاستجمهوری، پیشکسوتان و بازرگانان و تجار، خانواده، همسر و پسران حاجعلاء میرمحمدصادقی، معاونان وزارت صنعت، معدن و تجارت، اعضای هیأت رئیسه و اعضای هیأت نمایندگان اتاق ایران و تهران و... از حاضران در این مراسم بودند. البته هدایایی نیز به رسم سپاسگزاری و یادبود از سوی افراد مختلف آورده شد اما آنچه بهصورت نمادین از سوی رؤسا، اعضای هیأت رئیسه، پیشکسوتان اتاق بازرگانی، حداد عادل و رئیس دفتر مقام معظم رهبری تقدیم حاج علاء شد، حکم انتصاب وی از سوی امام(ره) در کمیته تنظیم اعتصابات بازار و کارخانهها (کمیته منتخب امام در اتاق بازرگانی) بود. حاجعلاء میرمحمدصادقی 84 ساله در این شب به پاس 70 سال کار و تلاش
- از 1324 تا 1394- تجلیل شد و بهعنوان چهره ماندگار اقتصاد ایران لقب گرفت.
بهترین الگوی بازرگانان
حجتالاسلام محمد محمدیگلپایگانی، رئیس دفتر مقام معظم رهبری در این مراسم با بیان اینکه تکریم از ایشان برای من آسان نیست به ارتباط دیرپای خود با میرمحمدصادقی اشاره کرد که به سالهای خیلی قبل میرسد که در همه آن سالها جز درستی، صداقت، پایبندی به شرع و حفظ ظواهر اسلامی از سوی خود و خانوادهاش ندیده است. محمدیگلپایگانی او را خوشنام، خوشسابقه و آماده برای انجام هر کار نیک در هر کجا دانست. به تأکید وی باید از چنین انسانهایی تجلیل کرد تا مردم بدانند و بشناسند چراکه ارزشگذاری و احترام به ارزش یک سنت حسنه است. رئیس دفتر مقام معظم رهبری وظیفه تجار و بازاریان را خطیر دانست و با تصریح اینکه وضعیت کنونی مردم قابل توجه است، توجه به تولید ملی، اقتصاد مقاومتی و جلوگیری از ریخت و پاش را ضروری برشمرد. در ادامه غلامعلی حدادعادل، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با تصریح اینکه انتخاب الگو، راه تربیت جامعه است، الگوشناسی برای هر صنف را مهم خواند و مبارز بودن، کار اقتصادی کردن، فعالیتهای خیر، ایجاد موسسات خیریه و ساختوراهاندازی مدارس را از جمله ویژگیها و کارهای میرمحمدصادقی بیان کرد.
حلالیت میطلبم
نوبت سخن به حاج علاء میرمحمدصادقی که رسید اینگونه آغاز کرد: «خودم هیچ هستم و مطالبی را که دوستان درباره من گفتند به خودشان برمیگردد». میرمحمدصادقی ادامه داد: «به خدا پناه میبرم که مبادا این مطالب را به خود بگیرم و خدای ناکرده در خدمتگزاری به مردم خللی ایجاد شود. من خدمتگزار کوچکی بودهام و امیدوارم انشاءالله تا آخرین لحظه حیات به این خدمتگزاری به توفیق الهی ادامه دهم». او اولویت اول و تنها وصیت خود را مدرسهسازی بیان داشت تا از این طریق سطح فرهنگی جامعه بالا برود و فضاهای آموزشی و دانشگاهی توسعه پیدا کند. این چهره ماندگار اقتصاد ایران با تصریح اینکه «به نوکری مردم افتخار میکنم» اینگونه سخن خود را به پایان برد که «اگر نتوانستهام به وظیفهام عمل کنم و اگر کوتاهی کردهام، حلالیت میطلبم».
کارآفرینی در کنار اخلاقمداری
مسعود خوانساری، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران هم با بیان اینکه این مراسم بهانهای به دست داد تا درباره ایده «فعالیت اقتصادی بر مدار مسؤولیت اجتماعی» فکر و تبادلنظر شود، گفت: مجلس گرامیداشت حاج علاء میرمحمدصادقی نه تنها نشستی برای تقدیر از ایشان که محفلی برای تکریم «فضیلت» در جامعه اقتصادی ایران و یادآوری این نکته است که میتوان فعال اقتصادی و کارآفرین بود و درعین حال اخلاق را هم مراعات کرد. خوانساری سپس به دوره انتقال نسلی در اقتصاد ایران اشاره کرد و افزود: نسل جوان به غیر از آموزش حرفهای در فضای کسبوکار نیازهای دیگری هم دارد؛ نیازهایی که به آنان میگوید چگونه اخلاقمدار، مردمدار و به تعبیر روزآمدتر آن «حافظ سرمایه اجتماعی» باشند. در ادامه محسن جلالپور، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران وجود الگو در دستیابی به اهداف را ضروری دانست و سپس به سجایای اخلاقی حاج علاء میرمحمدصادقی بهعنوان الگویی برای فعالان اقتصادی اشاره کرد و گفت: حضور پررنگ در فعالیتهای اجتماعی و خیریه و پایبندی و احساس مسؤولیت در آنچه به عنوان مسؤولیت اجتماعی خوانده میشود از ویژگیهای ایشان است. جلالپور همچنین به تشکیل شورایعالی پیشکسوتان در اتاق ایران اشاره کرد که مسؤولیت آن به میرمحمدصادقی سپرده شده و تنظیم اساسنامه و عضوگیری آن نیز در حال انجام است.
پسران درباره حاجعلاء چه گفتند؟
در حاشیه برگزاری این مراسم سراغ حسین و محسن میرمحمدصادقی، پسران حاجعلاء رفتم. حسین میرمحمدصادقی، استاد حقوق دانشگاه شهید بهشتی در گفتوگو با «وطنامروز» در پاسخ این پرسش که برگزاری چنین مراسمی فارغ از اینکه برای پدر شما است چه تأثیری در روحیه فرد تجلیل شونده و همچنین تأثیرگذاری عمومی دارد؟ گفت: درباره شخص تجلیلشونده، کمتر دغدغه دارم تا نسبت به دیگران، چراکه آن شخص هدفش از کارهایی که کرده، الهی و خدایی بوده و حال اگر مراسم نکوداشتی هم برگزار بشود یا نه، تأثیری در تحصیل و تحقق این اهداف او ندارد. حسین میرمحمدصادقی در ادامه این نکته را یادآور شد که اکنون یکی از مسائل مهم در جوامع، بحث الگوسازی است و اینکه به افراد، نمونههای موفق را چه در امور مادی و چه در کارهای معنوی و مسؤولیتهای اجتماعی و نیکوکاری نشان دهیم، چراکه این مساله بیشترین تأثیر را در سازندگی نسل جوان دارد. او معتقد است این سنت نیک که چند سالی است در کشور راه افتاده و از افراد در زمان حیاتشان تقدیر و تجلیل میشود، سبب خواهد شد نسل جوان بتوانند الگوهای مناسبی پیدا کنند. از محسن میرمحمدصادقی، پسر دوم حاجعلاء که دارای دکترای علوم تربیتی است پرسیدم آیا بهرغم داشتن مدرک مهندسی، رفتن شما به سمت رشته علوم تربیتی بهدلیل علاقه پدر به بحث مدرسهسازی و فعالیتهای آموزشی بوده است؟ او در پاسخ با تایید این موضوع اظهار داشت پس از گرفتن دیپلم وارد کارهای آموزشی و تدریس شده و با توجه به اینکه رشته اولم مهندسی بود اما در ادامه بهدلیل علاقهمندی، به تحصیل در شاخه علوم تربیتی پرداختم. میرمحمدصادقی در پاسخ به این پرسش که مهمترین و ماندگارترین ویژگی اخلاقیای که از پدر آموخته یا به یادگار دارد چیست نیز گفت: انصاف و اعتدال ایشان در برخورد با مسائل و جریانهای مختلف و توجه به مردم و اولویت دادن به مردم چه نیازمندان و چه غیرنیازمندان از برجستهترین ویژگیهای اخلاقی پدر است.
هدفهای فرااقتصادی حاجعلاء
محمد نهاوندیان، رئیس دفتر رئیسجمهور و سرپرست نهاد ریاستجمهوری نیز مخاطب این پرسش «وطن امروز» قرار گرفت که آثار اجتماعی برگزاری چنین مراسمی بر تجار و بازرگانان و عموم مردم چیست؟ نهاوندیان با بیان اینکه کار بسیار ارزشمندی است، تصریح کرد: هرچه اینگونه الگوهای موفق اقتصادی که هدف اجتماعی را دنبال میکنند به جامعه معرفی شوند به تربیت نسل جوان موفق در عرصه اقتصاد، کمک میکند. رئیس دفتر رئیسجمهور تصریح کرد: میشود هدف اجتماعی و فرهنگی را با ذهن اقتصادی جمع کرد و تعارضی میان توجه و اهتمام به قاعدهمندیهای اقتصادی با داشتن هدفهای فرا اقتصادی، وجود ندارد. به باور نهاوندیان، در صورتی میتوانیم پیشرفت و عدالت را با هم جمع کنیم که فعالان اقتصادی با روحی متعالیتر از خودخواهیهای محدود، وارد فعالیت اقتصادی شوند یعنی بدون اینکه قاعدهمندیهای اقتصادی را نفی کنیم میتوانیم هدفمندیهای فرااقتصادی را دنبال کنیم. شاهرخ ظهیری، پدر صنعت غذای کشور هم به «وطن امروز» گفت: که برگزاری چنین مراسمی برای جوانان مهم است که این تاریخچه را ببینند و بفهمند. ظهیری در ادامه مهمترین ویژگی حاجعلاء را سختکوشی او در مسائل فرهنگی و احداث مدرسه برشمرد.
زندگینامه
حاج علاء میرمحمدصادقی در سال 1310 در اصفهان به دنیا آمد. از سال 1324 وارد بازار کار و تجارت شد و در کنار آن به تحصیل پرداخت. میرمحمدصادقی در عمر 70 ساله اقتصادی خود بهعنوان تاجر، بازرگان و تولیدکننده کار کرده و از سرشناسترین بازاریان و معتبرترین فعالان معدن کشور است بهطوریکه اولین محموله سیمان ایران را او صادر کرد و سپس کارخانههای گچ و سیمان زیادی را راهاندازی کرد و در ادامه به تأسیس صندوقهای قرضالحسنه در قالب سازمان اقتصاد اسلامی ایران پرداخت. حضور پررنگ او در تأسیس و تداوم کار بیش از 100 مدرسه نام او را در ردیف نخست نهضت مدرسهسازی قرار داده است.