گروه اقتصادی: بررسی آمارهای ارائه شده از سوی مرکز آمار ایران درباره جدول تغییرات قیمت کالاها در مرداد امسال نسبت به تیر همین سال و مرداد سال گذشته حکایت از افزاش قیمت همه اقلام خوراکی دارد. اما در این میان قیمت انواع میوه و خشکبار در مرداد امسال نسبت به تیر همین سال 7/11 درصد و نسبت به مرداد پارسال 2/58 درصد افزایش داشته است. علاوهبر این افزایش قیمت میوه در 5 ماه گذشته از سال جدید و بیرغبتی میوهفروشان برای آوردن برخی میوهها از میدان مرکزی به فروشگاه و عرضه آن به مردم بهدلیل قیمت بالای آن و عدم خرید از سوی مردم نشان از افزایش بیضابطه قیمتها از یکسو و کاهش قدرت خرید مردم از سوی دیگر دارد. در همینباره رئیس اتحادیه صنف فروشندگان میوه و ترهبار با اشاره به اینکه افزایش قیمت میوهها در داخل میدانهای میوه و ترهبار اتفاق میافتد، گفت: اتفاقاتی که پیش از خرید مغازهداران میوهفروش رخ میدهد به ما ارتباطی پیدا نمیکند. اسدالله کارگر در ادامه تایید کرد علت اصلی گرانی میوه و صیفیجات در بازار، ارائه نکردن فاکتور و خالصفروشی توسط بارفروشان و سودجویی واسطهگران و نبود تعادل در عرضه و تقاضاست. رئیس اتحادیه صنف بارفروشان میوه و ترهبار تهران هم گفت: در میدان میوه و ترهبار نرخنامهای داریم که به وسیله نماینده جهاد کشاورزی، نماینده بازرسی اتاق اصناف، اتحادیه میوهفروشان و اتحادیه بارفروشان تنظیم میشود و میوهها در داخل میدان بر اساس این نرخنامه فروخته و فاکتور صادر میشود. حسن صابری با اشاره به اینکه بارفروشان میوه و ترهبار، حقالعملکار هستند، افزود: 90 درصد از بارفروشانی که در میدانهای بزرگ میوه و ترهبار فعال هستند در رسته حقالعملکاری هستند و مستقیم با کشاورز کار میکنند اما در این میان زنجیرهای هم وجود دارد که جزو اعضای اتحادیه بارفروشان میوه و ترهبار نیستند و خودشان خریدهای خود را انجام میدهند و آن را به میدان حمل میکنند و به صورت حقالعملکاری بار خود را با توجه به عرضه و تقاضا میفروشند. بهگفته وی، علت اصلی گرانی میوه، سرمازدگی آخر فروردین امسال است که بنا بر برآورد خسارات وزارت جهاد کشاورزی، حدود 11 هزار میلیارد تومان از تولید امسال ما کم شده و بخش زیادی از میوههای هستهدار کشورمان از بین رفته است. صابری با اشاره به اینکه فاکتور این اتحادیه، متحدالشکل و مورد تایید اتاق اصناف است، افزود: همه اعضای این اتحادیه از این نوع فاکتور استفاده میکنند و ملزم به صدور فاکتور هستند. وی با بیان اینکه با توجه به کیفیت میوهها 3 نوع قیمتگذاری کف، سطح و ممتاز وجود دارد، گفت: حدود 50 تا 60 درصد میوههای تهران در میدانهای اقماری توزیع میشود.
برخی میوهها ۷ بار دست به دست میشود
از سوی دیگر سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی کشور گفت: اختلاف قیمت میوه در برخی استانها نسبت به تهران به ۶۰ تا ۷۰ درصد میرسد. سیدیاسر رایگانی افزود: نیروهای سازمان تعزیرات حدود یک ماه در میادین میوه و ترهبار مستقر بودند و به نحوه عرضه در میادین و خردهفروشیها ایراداتی داریم.
وی اضافه کرد: متاسفانه یک نوع میوه در میادین میوه و ترهبار 6 تا 7 بار دست به دست میشود تا به دست مغازهدار برسد. رایگانی ادامه داد: در سطح عرضه هم مشکلاتی وجود دارد، برای مثال میوههای بستهبندی شده در سوپرمارکتها با 2 تا 3 برابر قیمت میوه در میادین ترهبار عرضه میشود. وی با بیان اینکه حجم کمی از پروندهها در زمینه میوه و ترهبار به سازمان تعزیرات ارجاع میشود، گفت: کمتر از 1500 پرونده از ابتدای امسال تا کنون در این زمینه در سراسر کشور به این سازمان ارجاع شد که در مقایسه با دیگر پروندههای صنفی، ناچیز است. رایگانی با اشاره به اینکه سازمان تعزیرات حکومتی کشور، سازمان ناظر نیست، افزود: این سازمان، مرجع رسیدگیکننده است و نظارت بر بازار برعهده اتحادیهها، اصناف و اداره کل صنعت، معدن و تجارت است که باید تخلفات را به سازمان تعزیرات حکومتی ارجاع دهند.
کمبود میوه نداریم
اما رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان میوه مدعی است سطح کنونی افزایش قیمتها ناشی از کمبود تولید میوه نیست. صدرالله نیاورانی با اشاره به اینکه مقدار زیادی از افزایش قیمت میوه و ترهبار، کاذب است، گفت: کمبود تولید ممکن است علت بخش اندکی از افزایش قیمت باشد اما سطح کنونی افزایش قیمتها ناشی از کمبود تولید میوه نیست. رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان میوه افزود: بخشی از این افزایش قیمت به علت سرمازدگی و بخشی هم به علت افزایش نرخهای داخلی مانند افزایش قیمت کرایههای حملونقل، هزینه بستهبندی و بارگیری است. وی ادامه داد: قیمت میوه در عمدهفروشی با آنچه در مغازهها بهدست مردم میرسد متفاوت و مورد اعتراض مردم و حتی تولیدکنندگان است که متاسفانه به این اعتراض بخوبی رسیدگی نمیشود. نیاورانی اضافه کرد: قیمت میوهها از تولیدکننده تا مصرفکننده بهدست واسطهها و دلالها افزایش مییابد و میوهفروشان در مغازه با بیش از سود مجاز آن را میفروشند. وی با اشاره به اینکه در 17 استان کشور، سرمازدگی داشتیم، افزود: از مناطق دیگر تولید داشتیم و در بازار کمبود محصول احساس نمیشود. نیاورانی اضافه کرد: با توجه به کمبود تولید، صادرات میوه انجام نمیشود و صادرات در موارد اضافه تولید انجام میشود. رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان میوه گفت: ساعات کار میادین بزرگ میوه و ترهبار باید محدود شود تا اقدامات دلالان در آنجا قابل نظارت بیشتر و بهتری باشد.
نیاورانی افزود: فاکتور باید با شکل یکسان و اصلی بارفروشی و با مهر و شماره اتحادیه بارفروشان باشد و به سازمان تعزیرات معرفی شود تا فاکتورهای جعلی تولید نشود.